1. Anasayfa
  2. Bilim

Bilim Nedir? Bilim Neyle Uğraşır? Bilim Dalları Nelerdir?

Bilim Nedir? Bilim Neyle Uğraşır? Bilim Dalları Nelerdir?
geometry 1044090 640 e1584625608317
2

Bilim Nedir?

Geçmişten günümüze bilim nedir? sorusunun cevabı evreni, evrenin yapısını, evrendeki olayların bir kısmını ele alıp deney, düşünce ve gözlemlere dayanarak gerçekliği ortaya çıkarmaya çalışan bilgilere ulaşmanın yoludur. Aslında bilinmeyeni bulma yolu da denebilir. Aynı zamanda Dünya üzerindeki olayları mantığa dayanarak açıklama yoludur.

Birçok deney ve gözlemlerden oluşarak elde edilen bilgilerin çoğu tüm Dünya için evrenseldir. Örneğin; Dünya’nın yuvarlak olduğu gerçeği de bir bilim yöntemi ile açıklanmıştır.Ulaşılan bilgilerin doğruluğu birkaç deneme ile test edilir. Bilim ile ilgili gelişmeler arttıkça Dünya üzerinde merak edilen birçok konu öğrenilmiştir.

Bilim Neyle Uğraşır?

Bilim Nedir? Bilim Neyle Uğraşır? Bilim Dalları Nelerdir?
Bilim Nedir? Bilim Neyle Uğraşır? Bilim Dalları Nelerdir?

Bilim Dünya üzerindeki tüm olaylar ile uğraşır. Bu olaylar sadece fiziki değil, sosyolojik, psikolojik, doğa olayları, ekonomik ve kültürel olaylar gibi bir çok olayla ilgili araştırmalar yapar. Dünya ve üzerindeki bütün olaylar bilimin uğraşı içerisine girer. İnsanoğlu varoluştan beri birçok konuyu merak eder. Bilim de bu meraklarla gelişmiştir. Daha kolay anlaşılabilmesi içinde kendi içerisinde bir takım bölümlere ayrılmıştır.

Bilim Dalları Nelerdir?

Bilim Nedir? Bilim Neyle Uğraşır? Bilim Dalları Nelerdir?
Bilim Nedir? Bilim Neyle Uğraşır? Bilim Dalları Nelerdir?

Bilim dalları çok çeşitlidir. Birçok çalışma ve araştırmayla farklı alanlarda bilgilere ulaşılmıştır. Doğadaki olaylar bir sistem içerisinde ayrılarak bilimin dallarını oluşturmuştur. Bunlar; Astronomi ve Fizik, Astronomi Gök bilimidir. Eski zamanlardan bugüne kadar görülen bu bilim gökyüzündeki bilimlerin incelemesini yapmaktadır.

Teleskopun icadı ile daha büyük aşamalar gerçekleştirilen bu bilim Ay’a ayak basmaya kadar ilerlemiştir. Günümüzde hala aktif olarak araştırma yapılan bilimdir. Fizik bilimi, yeryüzündeki nesnelerin fizik kurallarını inceleyen bir bilimdir. Örneğin, Newton’un yer çekimi kanunları fizik bilimi dalında önemli bir gelişmedir. Kimya bilimi, maddenin yapısını ve davranışlarını inceleyen bilim birçok bilim dalları ile etkileşim içerisindedir.

Maddenin en küçük yapısı olan atomun bulunmasından bu yana çeşitli alanlarda faaliyet göstermiştir. Tıp başta olmak üzere birçok bilimin yardımcısıdır. İlaç, boya, tekstil ve gıda alanlarında kullanılır ve büyük gelişmeler göstermiştir. Matematik ve Geometri bilimi, eski zamanlardan bugüne kadar birçok topluluk matematik bilimi ile uğraşmıştır. Yunan matematikçi Tales’in Mısır’da olduğu zamanlar Mısır piramitleri ile yaptığı çalışmalar sonucu öğrendiği geometri bilimi ile ilgili çalışmalar geliştirmiştir.

Sayıların ustası Pisagor sayesinde de matematik alanında gelişmeler başlamıştır. Tıp bilimi, geçmişten bugüne kadar aktif olarak rol oynayan en önemli bilim dalları arasındadır. Hipokrates’in büyük çabalarıyla gelişen bu bilim şuan çok iyi yerlerdedir. Bu bilim sayesinde tedavisi mümkün görünmeyen birçok hastalığın tedavisi bulunmuştur. Biyoloji bilimi, Bu bilim canlıların tüm yapısının incelenmesi için gelişmiştir. İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar üzerinde çeşitli çalışmalarla uğraşır.

Sosyoloji, toplumsal alandaki faaliyetleri inceleyen bilimdir. Siyaset bilimi, insanların toplu olarak yaşamaya başladığından beri bu bilimin önemli bir yeri olmuştur. İnsanlar arasındaki ilişkinin belli kurallara bağlanmasına dayanır. Psikoloji bilimi, insanların bedensel değil ruhsal durumlarını inceleyen bilimdir. Antropoloji bilimi, insan bilimi olarak bilinen bu bilim dalı insanların kafatası, iskeleti ve fiziki yapısı hakkında araştırmalar yapar.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Güzel ve faydalı makale olmuş. Devamını bekliyoruz.

  2. Gayet güzel yazı olmuş ellerinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir