Google Drive alternatifi bulut depolama hizmetleri her yıl sayıları artarak ve yeni yeni özelliklerle hayatımıza girmeye devam etseler de milyarlarca kullanıcısı olan Google Drive’dan vazgeçmek hiç kimse için kolay değil. Bunun arkasındaki nedenlerin en başında ise Google’ın inanılmaz derecede geniş hizmetler zinciri yatıyor. Sadece bir Gmail adresi edinerek 15 GB ücretsiz bulut depolama alanına sahip Google Drive, sınırsız hosting veren Blogger, Google Takvim, Google Translate, Google Duo, ücretiz video konferans servisi Google Meet, Google Fotoğraflar, Google Keep, YouTube, Google Dokümanlar vb. daha birçok online web sitesi ve uygulamayı da kullanmak mümkün.
Tüm bu zengin hizmet yelpazesi her geçen yıl aralarına yeni ürünler katarak sayılarını arttıramaya da devam ediyor. Bu sayede, bazı Google Drive alternatifleri Google Drive’dan daha fazla depolama alanı sunsa bile, Google’ın sunduğu diğer imkânlar pek çok insanın diğer bulut depolama servislerine geçmesini zorlaştırıyor.
Biz de bu yazımızda Google Drive alternatifi 5 en iyi bulut depolama hizmetini sizler için bir araya getirdik. Haydi başlayalım.
MEGA Cloud

Google Drive alternatifleri arasında son yılların parlayan firmalarından biri MEGA’dır. MEGA, verdiği 50 GB ücretsiz bulut depolama alanıyla kullanıcıların dikkatini çekmiş ve iştahını kabartmayı başarmış bir bulut depolama hizmeti olarak dikkatimizi çekiyor.
Birçok Google Drive kullanıcısına 15 GB alan yeterli görünse de MEGA’nın en büyük farkı 50 GB ücretsiz depolama alanı sunması gibi durmaktadır. Ancak bu nokta da küçük bir kelime oyunu var. MEGA’nın verdiği ücretsiz 50 GB alanın 35 GB’ı ücretsiz kayıt bonusudur ve yalnızca 30 günlüktür. Bunun anlamı ise 30 gün sonra 50 GB olan ücretsiz depolama alanı, otomatik olarak 15 GB’a düşecektir. Fakat yine de hemen üzülmemek gerekir; çünkü MEGA’da yaptığınız arkadaş davetleri, PC ve mobil yüklemeler ile yine belirli bir süre için GB olarak depolama kazanmak mümkün.
Her ne kadar şu an da MEGA, Google Drive için çok büyük bir rakip gibi durmasa da ileride sunabileceği farklı hizmetlerle kullanıcılar için daha cezbedici bir servis haline gelebilir.
https://mega.nz/sync adresinden ulaşabilirsiniz.
Nextcloud

Avrupa merkezli bir girişim olan Nextcloud, özellikle bulut depolama da açık kaynak kodu sevenler ve dağıtık sunucuları tercih edenler için pratik bir çözüm sunuyor. Google Drive, MEGA, Dropbox ve One Drive gibi büyük bulut depolama hizmetlerinin sunduğu mail, takvim, eşzamanlama, mobil ve masaüstü uygulamalarına sahip olan NextColud’ta ayrıca size sunulanlar arasından istediğiniz yerdeki sunucuyu seçebilme imkanına da sahip oluyorsunuz. Bazı sunucular 2 GB ücretsiz alan verebilirken, bazıları 5 veya 8 GB ücretsiz depolama alanı verebilmektedir. Bunlara ek olarak chat ortamında uçtan uca şifreleme, depolama da ise en ince ayrıntısına kadar özelleştirebilme imkânı veren Nextcloud gelecek vaat eden açık kaynaklı projelerden biri olarak dikkat çekmektedir.
https://nextcloud.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
pCloud

İsviçre merkezli bir bulut depolama hizmeti olan pCloud toplam 10 GB ücretsiz depolama alanı vermektedir. Mobil ve masaüstü araçları bulunan pCloud’un diğer bulut depolama hizmetlerinden en belirgin farkı, müşteri istemci tarafında çalışan bir dosya şifreleme hizmeti vermesidir. Yani buluta yüklediğiniz dosyalarınızı şifrelerseniz, pCloud dahil hiç kimse dosyalarınızı göremeyecektir. Ancak bu özellik maalesef pCloud’un ücretsiz sürümünde bulunmamaktadır. Ayrıca pCloud sunucularının, İsviçre’de olmasından dolayı, İsviçre yasalarına bağlı olması da kişisel verilerin korunmasında ekstra bir güvenlik olarak dikkat çekmektedir.
pCloud’un Google Drive’dan farklı olarak sunduğu bir hizmet ise, var olan depolama alanına “public folder” seçeneği ile statik bir HTML web sitesi kurabilmenizdir. Ancak bu özellik için de yine aylık bir ücret ödemek gerekiyor.
pCloud’un tamamen ücretsiz bir özelliği var ki birçoğumuzun hoşuna gidecektir. Bu özellik, bilgisayarımızda yer alan müzikleri pCloud’a yükleyip bu müzikleri buluttan dinleyebilmemiz ve bunlar için istediğimiz kadar playlist oluşturabilmemizdir. pCloud’un Android veya İOS uygulamaları sayesinde de bu playlistlere istediğimiz yerden erişebilir ve dinleyebiliriz.
https://www.pcloud.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Microsoft OneDrive

Eğer temel kullanım için bir bulut depolama hizmeti arıyorsanız, OneDrive iyi bir Google Drive alternatifi olacaktır. Özellikle Microsoft tarafından geliştirilmiş bir hizmet olması OneDrive’ı oldukça güvenilir ve ulaşılması kolay bir araç haline getiriyor. Ayrıca ücretsiz versiyonda web için Office programlarını da ücretsiz sunması oldukça güzel. Diğer bulut depolamalarda olduğu gibi Microsoft OneDrive’ın da mobil, masaüstü ve Windows 10 araçları bulunmaktadır.
https://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/onedrive/online-cloud-storage adresinden ulaşabilirsiniz.
Yandex.Disk

Rus arama motoru ve web tarayıcısı Yandex’e ait olan Yandex.Disk, uzun süredir istikrarlı biçimde kullanıcı sayısını artırarak ilerleyen bir firma. Hatta Yandex.Disk fanlarının oluştuğunu dahi söylemek mümkün. Bunun arkasında Yandex’in de tıpkı Google gibi kullanıcıları için çok sayıda hizmet sunması geliyor. Yandex.Disk’in artıları ve eksilerine maddeler halinde bakacak olursak:
Artıları
- Hızı ortalama üstü denebilir
- Daha fazla alan almak için cüzi ücretler ödemek yeterli
- Ücretiz olarak 10 GB alan oldukça yeterli
- Kullanıcı dostu ve oldukça basit bir arayüzü var
- Masaüstü ve mobil uygulama desteğine sahip
- Mail adresi sağlıyor
en iyi mega bence 50 gb veriyor direk